Finlandhusbibliotekets vänners årsmöte 18/3 kl. 18 är inställt. En ny mötesdag meddelas senare.

OBS! Vi vill informera att på grund av risken för att coronaviruset sprids ytterligare, har vi beslutat att stänga Finlandsinstitutets bibliotek under åtminstone två veckor. Biblioteket är öppet i dag, fredag 13 mars, men kommer att vara stängt mellan 14 mars och 28 april. Förhoppningen är förstås att sedan kunna öppna igen, men det beror på det allmänna läget när det gäller coronaviruset.

Bakgrunden är framför allt att medelåldern bland våra låntagare är ganska hög och att många därför tillhör riskgrupperna för coronaviruset. Vårt bibliotek är litet och vi har heller inte, i motsats till många andra bibliotek, elektroniska utlåningsautomater, utan all utlåning sker över disk.

Vi rekommenderar istället våra låntagare att under de kommande veckorna använda våra digitala tjänster, såsom e-böcker, e-ljudböcker och filmtjänsten Cineaster.  Information om dessa tjänster finns på institutets hemsida, www.finlandsinstitutet.se.

Vi kommer självfallet inte att begära förseningsavgift för sen återlämning under den här perioden.

Vi beklagar förstås att vi känt oss tvingade till det här beslutet, men det är fattat av omtanke om låntagarnas hälsa och vi kommer att öppna igen så snart som möjligt.

Stockholm 13 mars 2020

Anders Eriksson
Direktör
Finlandsinstitutet

Biblioteket har stängt fr o m lör 14/3 åtminstone under två veckor av omtanke om våra låntagares hälsa eftersom många av dem tillhör den äldre generationen och därmed  riskgrupperna.

Bibliotekets digitala tjänster är alltid tillgängliga hemifrån.
Vill du låna en e-bok eller lyssna på en e-ljudbok?
https://www.ellibslibrary.com/finlandsinst/
Eller titta på finsk film?
https://www.cineasterna.com/sv/library/36/selected

Bibliotekets personal är på plats under våra normala öppettider, tisdag- onsdag 11-18 samt fredag – lördag 11–15 och svarar gärna på frågor på tel. nr. 08-545 212 09 eller via mail bibliotek@finlandsinstitutet.se

Om du vill förlänga dina lån, kan du ringa till biblioteket eller själv förlänga lånen via vår webbkatalog:
https://finlandsinstitutet.mikromarc.se/Mikromarc3/web/default.aspx?db=finlandsinstitutet&unit=6475
Inga förseningsavgifter under tiden biblioteket har stängt.

Finlandsinstitutets bibliotek har ca 19 000 medier. Största delen av materialet, ca 90 %, är på finska och resten på svenska. Sverigefinska böcker har en egen hylla. I biblioteket finns även en bred samling av svenskspråkig litteratur, finsk och sverigefinsk skönlitteratur och facklitteratur om Finland. I biblioteket hittar man även musik-cd och ljudböcker samt inlästa talböcker för synskadade. De tryckta böckerna kan beställas och återlämnas till biblioteken i Stockholms län. Vi erbjuder även sverigefinska konstnärer att ställa ut på biblioteket.

Nyhet: Streama finska filmer med bibliotekskortet!

Med Finlandsinstitutets bibliotekskort kan du se på finska filmer på din hemmadator, via tjänsten Cineasterna. Se vår online-filmkatalog som innehåller såväl spelfilmer för vuxna som barnfilmer och dokumentärer. Du kan se filmerna genom att logga in med bibliotekskortet. Du kan se max. 4 filmer/månad.

Så här lånar du en film:
1. Gå in på filmkatalogen.
2. Välj den film du vill se.
3. Skriv in numret på ditt bibliotekskort och din pinkod.
4. Klicka på ”Titta på filmen”.

Varje film går att se ett obegränsat antal gånger under 48 timmar.

Fr.o.m. 2016 erbjuder biblioteket e-tidningar med ett bestånd av ca 200 både rikstäckande och lokala finska dags- och landsortstidningar och även de större finskspråkiga dagstidningarna som Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Aamulehti samt de svenskspråkiga Hufvudstadsbladet (HBL) och Vasabladet. För att kunna använda tjänsten behöver du ett lånekort på institutets bibliotek samt en läsplatta, som du kan låna vid biblioteksdisken. Tjänsten nås via bibliotekets trådlösa nätverk och kräver ingen särskild inloggning. E-tidningarna har samma innehåll och layout som den tryckta tidningen och är tillgängliga samma dag som de trycks. I arkivet sparas tidningarna upp till 60 dagar.

Öppettider
Tis- ons kl. 11-18
Fre – lör kl. 11–15

Stängt helgdagar och dag före vissa helger.

OBS! Biblioteket har stängt på torsdagar fr o m den 17/1 2019.

Besöksadress Snickarbacken 4 (vid Birger Jarlsgatan 35)
Postadress Finlandinstitutets bibliotek, Box 1355, S-111 83 STOCKHOLM
08-545 212 09
bibliotek@finlandsinstitutet.se

Så här hanterar Finlandsinstitutets bibliotek dina personuppgifter enligt GDPR


Utställningar i biblioteket 

Marja Koskiniemi ” Lyssna på tystnaden – Kuuntele hiljaisuutta”
Akvareller och glas.
www.koskiniemi.net
Utställningstid: 29 januari – 12 juni 2020
Vernissage  tisdag 28 januari kl. 17-19

Bibliotekets webbkatalog

Vi har över 100 finska tidskrifter- och tidningar. Tidskrifter är för utlån utom det sista numret. Biblioteket använder ett finskt klassifikationssystem, KAB.

Låneregler
Personer som är bosatta i Sverige och kan visa upp ID-kort får lånekort och därmed rätt att låna ur bibliotekets samlingar. Läs mer om våra låneregler här.

Historik och stödorganisationer
Finlandsinstitutets bibliotek grundades av Stockholms Finska Förening 1894. Föreningen överlät biblioteket till Finlandsinstitutet 1978. Biblioteket öppnades 1997 i institutets nyrenoverade lokaler.

Biblioteket stöds av Statens kulturråd, Stockholms stads avdelning för kultur- och integrationsstöd, Stockholms läns landsting, Kultur- och utbildningsförvaltningen samt Finlands undervisningsministerium.

FBV – Finlandshusbibliotekets vänner

Finlandsinstitutets bibliotek grundade 1991 en stödförening som hjälper till att skaffa nya medier. Som medlem får du information om finsk och sverigefinsk kultur och institutets program.

Bli medlem du också!

Privatpersoner 100 kr/år
Organisationer, Föreningar, Företag 300 kr/år
Plusgiro 21 65 74-4
Kom ihåg att skriva namn och adessuppgifter.

Personal

Anna-Leena Forsberg
Bibliotekarie
08-545 212 08
anna-leena.forsberg@finlandsinstitutet.se

Eija-Liisa Knuutinen
Biblioteksassistent
08-545 212 07
eija-liisa.knuutinen@finlandsinstitutet.se