8 apr

Hur smakar framtiden – Ett seminarium om matsvinn och framtidens mat

Tid: Måndag 8 april 2019, kl. 13-16.30, med efterföljande nätverksmingel
Plats: Finlandsinstitutet, Sibeliussalen, Snickarbacken 4, Stockholm
Anmälan: Seminariet är avgiftsfritt, förhandsanmäl dig här senast den 5 april
Arrangörer: Global Utmaning och Finlandsinstitutet

Seminariet kan ses på SVTForum

Matsvinnet är ett globalt problem som måste åtgärdas – från produktion, distribution till konsumtion. Samtidigt fordrar klimatomställningen inte bara stopp på svinnet utan också att vi odlar och äter annorlunda. Vilket nytänk behövs för att stoppa svinnet? Hur ska politikers och forskares visioner om cirkulär ekonomi och framtidsmat omsättas i praktiken?  Är vi, konsumenterna, redo att överge biffen för bönan?  Kommer vi att odla vårt protein hemma i köket eller lära oss älska picklad tång och grillade insekter?

Finlandsinstitutet och Global Utmaning samlar några av matkonstens och livsmedelsindustrins mest spännande förändringsagenter i Finland och Sverige till ett samtal om matsvinn och mat-tänk, där vi tillsammans kan utveckla idéer och uppleva hur framtiden kan smaka.

Program

13.00 Välkomna

Anders Eriksson, direktör, Finlandsinstitutet
Moderator Tove Ahlström, VD Global Utmaning

13:05 Inledning

Johanna Mäkelä, professor i matkultur, Helsingfors universitet

13:20 Hur ser framtidens ”vardagsmat” ut? Är det nya produkter eller nya vanor som gäller?

Johanna Mäkelä, professor i matkultur, Helsingfors universitet
Nils Österström, grundare av insektsart-företaget Tebrito
Ossi Paloneva, pionjär inom ekologisk matlagning i Finland

14.00 Framtidsfika

14.20 Hur kan vi minska matsvinnet och stimulera en hållbar matproduktion?

Etablerade aktörer och innovativa entreprenörer i diskussion:

Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef, COOP Sverige
Mariana Edge, hållbarhetsansvarig, Fazer Sverige
Laura Jansson, sales promoter, Happy Food Store – den finska ekogologiska butikskedjan Ruohonjuuris första filial i Svergie
Sofia Rindmar, Finlands första matsvinnsaffär WeFood

15.15 Törs politiken peta i vår mat? Vilken politik behövs för att vi ska odla, producera och äta hållbart?

Aino-Maija Luukkonen, stadsdirektör, Björneborg
Christian Ottosson, ordförande, klimat- och stadsmiljönämnden, Huddinge kommun (c)
Sara Jervfors, projektchef
MatLust och kostchef, Södertälje kommun
Mårten Thorslund, grundare Matsvinnet
Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedelsfrågor  Upphandlingsmyndigheten

16:00 Summering 

Kvällens eko-kock, Ossi Paloneva, presenterar framtidens smaker

16.15 Nätverkande och provsmakning med Ossi Paloneva

17.30 Kvällen avrundas

 

Seminariet arrangeras med stöd av Fazer och Ruohonjuuri – Happy food store.