27 apr - 25 apr

Anni Leppälä & Eeva Peura: Ancient Forest and Moon Bath

Ancient Forest and Moon Bath
2/5 – 25/5 2019

Vernissage 27/4 kl 18.30 är en del av Finntastic Festival 2019. Se hela festivalprogram här.

Finlandsinstitutets galleri
Öppettider: tis-ons 11-18, tors 11-17, fre-lö 11-15
Snickarbacken 4, Stockholm

Trädet, det förgrenade ljuset
Puu, oksistunut valo

(Bo Carpelan, suom. Paavo Haavikko)

Ancient Forest and Moon Bath – en utställning av fotografen Anni Leppälä och målaren Eeva Peura konstruerar en helhet av blandade sinnestillstånd. I både Leppäläs och Peuras verk finns det drömlika och poetiska element, som tonar ut gränsen mellan verklighet och dröm. Istället för formulering av en gemensam historia berättar varje verk i utställningen en egen och ger åskådaren möjligheten att vandra mellan olika världar. Både Leppälä och Peura inspireras av poetik och detaljerna i deras verk följer ett slags intuitivt igenkännande och poetisk logic.

Att upptäcka genom att sammanställa har alltid varit utmärkande för Anni Leppäläs arbete (f.1981). Motiv för hennes fotografier härstammar från minnen, längtan och förlust såväl som försök att hitta samband och upplevelser av närhet. Leppälä strävar efter en känsla av igenkännande. I hennes verk gömmer sig företeelser ock saker ofta bakom lynniga sikthinder, samtidigt bortvänd och närvarande i en intensiv atmosfär, i en avlägsen närhet. Leppälä har studerad fotokonst i Konstakademin i Åbo och utexaminerades från Aalto universitetet år 2011. Hennes verk har ställds ut bland annat i Kiasma, EMMA (Espoo Museum of Modern Art), Helsingfors konstmuseum (HAM), Finlands fotografiska museum samt Detuche Banks, Teutloggs, Statoils och Fondation d’entreorise Hermés samlingar.

Eeva Peuras (f.1982) senaste verk är fulla av detaljer som skapar historier och avsnitt av händelser som en gång ägt rum. Peura skildrar planeter, bläckfiskar, snäckor och olika scenerier. Målerier skapas av tid och sammanträffande, av koncentration och observation ett lager och en detalj i taget. Eeva Perua utexaminerades från Konstuniversitetets bildkonstakademin år 2011. Henner verk har ställds ut bland annat i Helsingfors konstmuseum (HAM), Finska konstföreningens samling, Pro Artibus -stiftelsens samling samt Kankaanpää stadens samling så väl som privata samlingar.

Vernissagen är en del av Finntastic Festival och Kulturnatt Stockholm. Festivalen erbjuder framträdadnen av dagsaktuella artister som till exempel Draama Helmi och Ali Jahangiri. Hela festivalrpogram finns här.

Mera information

Finlandsinstitutet
Facebook
Kulturnatt Stockholm
Anni Leppälä
Eeva Peura

Elina Ylhäisi (programansvarig, kultur)
elina.ylhaisi@finlandsinstitutet.se
+46 76 948 00 09