20 sep - 27 okt

Artor Jesus Inkerö – Shoot Blocker

ARTOR JESUS INKERÖ – SHOOT BLOCKER 
21/9-27/10 2018

20/9                 Vernissage och diskussion
kl 17                Diskussion Kroppen som verktyg med Catti Brandelius och Artor Jesus Inkerö (på engelska), moderator Jorge H. Ojeda Castro
kl 18-19.30      Vernissage

Artor Jesus Inkerös (f. 1989, Finland) utställning Shoot Blocker är en fortsättning på konstnärens holistiska kroppsarbete. Sedan 2015 har den icke-binära konstnären format sin kropp med hjälp av bodybuilding, diet och röstbehandling samt genom att ändra sin klädsel och sitt beteende för att kunna representera den mest generiska formen av samtida maskulinitet. Genom sitt konstnärliga arbete med ljud, fotografi, skulptur, performance och video undersöker Inkerö möjligheterna att manipulera sin egen kropp, processens fysiska och psykologiska effekter samt hur förändringarna påverkar hens identitet.

Utställningen i Finlandsinstitutets galleri är en installation som består bland annat av videoverket Bubble (2017), där Inkerö själv uppträder i en klinisk hotellmiljö: ligger i soffan, lyssnar på musik och doppar sig i takpoolen. I alla sina rörelser och gester försöker hen att projicera en arketyp av samtida maskulinitet och västerländskt välmående. Vid sidan av självgranskning är verket också ett kritiskt inlägg: namnet Bubble hänvisar till den bubbla av privilegier som en vit välställd man lever i.

Inkerös verk undersöker den komfort som man letar efter genom identifiering med andra och genom att adoptera generiska och förutsägbara beteendemönster. Hen pekar på de val man gör – och de begränsningar man stöter på – i strävan efter en känsla av tillhörighet.

Inkerö har ställt ut i flera konstinstitutioner och gallerier i Finland och utomlands: i Kiasma – Museet för nutidskonst i Helsingfors, Esbo moderna konstmuseum EMMA, Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn, New Museum i New York, etc. Utställningen i Finlandsinstitutets galleri är Inkerös första framträdande i Sverige.

Diskussion Kroppen som verktyg 20/9. kl 17.00
Catti Brandelius and Artor Jesus Inkerö  i ett samtal om att använda och modifiera sin egen kropp i en konstnärlig kontext, identitetsbyggande, normer, samhällskritik, mm.

Catti Brandelius (f. 1971, Gävle) är bildkonstnär som är känd under sitt alter ego Miss Universum som utmanar och förändrar uppfattningar om skönhet. I sitt nya verk Elitakrobaten funderar Brandelius på kroppars olikheter och möjligheter. Hennes konst talar med stark röst genom olika karaktärer om rättigheten att synas och att bli sedd.

Som moderator Jorge H. Ojeda Castro, doktorand i statsvetenskap. Föreläsare och tidigare huvudlärare i genus och utveckling på Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet.

Diskussionen är öppen för publiken och på engelska.

Mer information & pressbilder
Elina Ylhäisi, programansvarig (kultur), 076 948 00 09, elina.ylhaisi@finlandsinstitutet.se

Artor Jesus Inkerö
Instagram

Öppettider: tis 10-18, ons-tors 12-18, fre-lör 11-15