14 mar

BENJAMIN ORLOW – EN OPERA I ÅTTA AKTER

Vernissage: torsdag 14 mars 2019 kl. 18-19.30

Vernissagen öppnas av Ville Andersson, ambassadråd, Finlands Ambassad. 

Innan vernissage torsdagen 14 mars 2019 kl 17-18: Mångfald, manlighet, och det militära- ett samtal om värnplikten med Anders Ahlbäck (docent i historia vid Stockholm universitet), Sara Carlstein (deltidsanställd soldat och student vid Försvarshögskolan) och Benjamin Orlow. Samtalet modereras av Anders Eriksson (direktör, Finlandsinstitutet).  

Akt III

06.00-08.00

KOMPANIET VÄCKNING!

Dagen påbörjas med minutfunktionerna.

I skogen förbereder man redan stridsövningar.

På sina ställen kikar solen fram genom morgondiset.

De som kan, ligger kvar i tältet och somnar om.

På sjukis är det varmt och bekvämt.

 

Armén lämnar spår och lever vidare i form av minnen och berättelser. Den kommer in i hemmet och arbetsplatserna och är samtalsämnet kring matbordet eller på fester. Med verket En opera i åtta akter skapar Benjamin Orlow sin egen berättelse. Det 24 timmar långa opera-dans-videoverket komprimerar Orlows tid i armén till ett dygn. Genom att visa den dagliga samvaron, rollspelsuppgifter och lektioner i potentiella krigsscenarier, utforskar verket nutida former av patriotism, individualism och nationen och nationalismen som begrepp i förändring i ett globalt samhälle. I nattens surrealistiska drömepisoder blottar sig ändå individen och vi ser den totala förvirringen.

I En opera i åtta akter ändras sättet att se på den rörliga bilden. Betraktaren placeras i ett tillstånd där hen får leva sig in, känna efter och förhålla sig till vad som egentligen händer i och utanför bilden. Utställningen i Finlandsinstitutets galleri får besökaren se vad som pågår i armén i realtid.

 

Benjamin Orlow (f. 1984) är en finlandssvensk konstnär baserad i London. Hans verk har ställts ut bl.a. på ICA London, Kunsthalle Münster, Fahrenheit Los Angeles, The Tetley i Leeds, Phoenix Leicester och Hordaland Kunstcenter i Norge.

 

Mångfald, manlighet, och det militära- ett samtal om värnplikten
Lumpen är en unik upplevelse, som påverkar en ung människa för resten av livet. Samtidigt söker sig fler och fler kvinnor till försvarsmakten. Hur avspeglas samhällets värderingar om mångfald, jämställdhet, maskulinitet inom militärtjänstgöringen? Vilken slags manlighet har byggts upp genom värnplikten? Hur ser förhållandet mellan värnplikt, nationell identitet och en nationalstats historia ut? Samtal med Anders Ahlbäck (docent i historia vid Stockholm universitet), Benjamin Orlow och Sara Carlstein (deltidsanställd soldat och student vid Försvarshögskolan). Samtalet modereras av Anders Eriksson (direktör, Finlandsinstitutet). 


Program och mer information om panelsamtalet: http://www.finlandsinstitutet.se/sv/events/mangfald-manlighet-och-det-militara-ett-samtal-om-varnplikten/ l


24-timmarsvisning
Utställningen är en del av Stockholm Art Week program. Mellan den 12 april (kl. 15) och den 13 april (kl. 15) arrangerar vi en 24-timmarsvisning med möjlighet att se hela videoverket. Vi bjuder på arméinspirerat kvällsmål och frukost. Om du planerar att stanna längre, ta med en egen sovsäck!

Finlandsinstitutets galleri
Snickarbacken 4
Stockholm

Ti-ons kl. 11-18, tors 11-17, fre-lör 11-15

Mera information:
Elina Ylhäisi (programansvarig)
076 948 00 09
elina.ylhaisi@finlandsinstitutet.se

 

Mer information & pressbilder
Elina Ylhäisi, programansvarig (kultur), 076 948 00 09
elina.ylhaisi@finlandsinstitutet.se
Instagram: Finlandsinstitutets_galleri