Design- med kroppen som utgångspunkt

Tid: Torsdag 19 oktober, kl. 17.00-17.50, vernissage av No Body Park kl. 18.00
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Anmälan: Seminariet är kostnadsfritt men vi ser gärna att du förhandsanmäler dig här.
Arrangör: Finlandsinstitutet
Information: Jaana Vikman, seminarieansvarig, jaana.vikman@finlandsinstitutet.se, 072-180 30 63

Kläddesignern och konstnären Minna Palmqvist har den kvinnliga kroppen som utgångspunkt i sitt skapande. Palmqvist vill med sitt förvridna och experimenterande formspråk kommentera kvinnans kropp i den västerländska modeindustrin samt gestalta hur den krockar med den verkliga kvinnans kroppsform.

Inför vernissagen av Palmqvists utställning No Body Park samlar vi tre konstnärer och designers i en diskussion kring kroppsideal, feminism, kön, genus, hållbarhet och konst inom modeskapandet. I diskussionen deltar Minna Palmqvist, konstnären Isabella Chydelius och designern och forskaren Maja Gunn. Samtalet leds av trendanalytiker och journalisten Cay Bond. Efter diskussionen är ni välkomna till invigningen av utställningen No Body Park av Minna Palmqvist.

Välkommen!

Isabella Chydenius är en finländsk konstnär. Hennes gränsöverskridande arbete innefattar måleri, installationer, skulptur, texter, video och performance. I sin konst utforskar Chydenius sociala könsstrukturer, sexualitet, kroppen och sinnet.

Maja Gunn är en svensk konstnär, designer, modeforskare, skribent och kurator. Hon har en doktorsexamen i design från Textilhögskolan i Borås. I sin avhandling, Body Acts Queer, undersöker Gunn kläders performativa och politiska funktion i relation till genusidentitet, feminism och queer.

Modeskaparen och konstnären Minna Palmqvist är född på Åland och använder mode som ett sätt att diskutera och utforska branschens och omvärldens syn på kvinnan och kroppen. Palmqvist har studerat beklädnadsformgivning i Åbo, samt på textila institutionen på Konstfack i Stockholm och jobbar nu även som konsult för stora modeföretag.

Cay Bond är en trendanalytiker, journalist, författare och föreläsare. Hon är föregångare inom modekulturen och har därför erhållit den franska medaljen Officier de l´Ordre du Mérite.