Duv Teatern och Claes Andersson

Tid: Söndagen den 9/10 2016 kl. 14-16.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Info: 08-545 212 00
Biljetter 100 kr.  Köp din biljett online här. Biljetter kan även bokas på 08-545 212 00, förköp i biblioteket som vanligt, kontantbetalning.

Den brinnande vargen. Dikter från DuvTeatern

DuvTeaterns skådespelare framför dikter och sånger ur antologin Den brinnande vargen. Dikter från DuvTeatern (Schildts & Söderströms 2015) tillsammans med poeterna Tua Forsström och Claes Andersson och sångaren Martina Roos.

DuvTeatern är en fri teatergrupp som har varit verksam i Helsingfors sedan 1999. 2015 tilldelades DuvTeatern det finska statspriset i scenkonst. DuvTeatern vill med sitt konstnärliga arbete skapa en länk mellan världar som sällan förenas. I DuvTeaterns produktioner möter skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning och professionella teaterarbetare varandra och sin publik, såväl barn som vuxna, med och utan funktionsnedsättning. www.duvteatern.fi

Efter pausen, ca kl.15.30, berättar Claes Andersson om sin nya roman Stilla dagar i Mejlans, i samtal med Bengt Berg.

Claes Andersson är tillbaka med en skarp och rolig roman där realistiska vardagsbeskrivningar blandas med absurda möten och resor. Andersson skriver med en komisk underton som får till och med Putin att verka mindre skrämmande.

Claes Andersson är även aktuell med att ha tilldelats årets Aniarapris som Svensk biblioteksförening årligen ger ut till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna.

I Stilla dagar i Mejlans är man i gott sällskap när Claes Anderssons alter ego Otto nu som snart 80-åring funderar över ålderdom, sjukdom och död. Han påstår sig umgås så förtroligt med döden att han betraktar den som sitt särintresse och ibland får han resfeber. Redan som liten fick han höra att han har livlig fantasi och nu, ett helt människoliv senare, har han gott om tid att tänka.

Otto tänker på barndomen som var lycklig (eller var den det?), på kroppen som åldras och på Putins avskyvärda annektering av Krim. Han drömmer erotiska drömmar, fantiserar, och minnen ur det förflutna dyker upp: föräldrarna, i synnerhet pappan som länge var så skrämmande men som han hann försonas med, tiden som politiker och vännerna som går bort i rasande takt. Vi får faktiskt veta hur det är på andra sidan för på slutet genomgår Otto en hjärtoperation och dör under narkosen. Eller snarare tror sig dö. Det är otroligt skönt att vara död. Men lika skönt är det att vakna upp och se barnbarnen hoppa omkring sängen.

Böckerna till salu och signering på platsen.