, 4 dec - 26 mar

Författaren Carl-Gustaf Lindén i samtal med Anders Eriksson om Nokia

Nokia-telefonen knöt ihop världen och blev finsk nutidshistoria

Nokia var i början av 2000-talet världens största tillverkare av mobiltelefoner. Framgångarna förändrade omvärldens syn på Finland och finländarnas syn på sig själva. Nokia hade ett enorm inflytande, inte bara ekonomiskt utan också på politik och utbildning. Nokias och svenska Ericssons kamp om positionen som världens ledande mobiltelefontillverkare, blev också en landskamp mellan Sverige och Finland.

Om Nokia och dess enorma betydelse för Finland skriver journalisten, författaren och forskaren Carl-Gustaf Lindén i sin bok Nokia och Finland- rapport från de galna åren. Möt Lindén i ett samtal med Finlandsinstitutets direktör Anders Eriksson, som arbetade som Sveriges radios korrespondent i Helsingfors under en del av de galna Nokiaåren.

Se intervjun här

I Åbo Stadsteaters (Turun kaupunginteatteris) nyskrivna pjäs, som Folkets Hus och Parker, Riksteatern och Finlandsinstitutet kommer att streama till ett antal biografer i Sverige under våren 2021, får vi följa med in i Nokias direktionsvåning och möta två av centralgestalterna: koncerncheferna Jorma Ollila och Risto Siilasmaa, två personer med olika ledarstil och olika visioner.

Föreställningen var tänkt att visas fredagen den 4 december 2020, men har p g a det försämrade läget med coronapandemin skjutits upp. Besked om det kommer senare.

Läs mer på Riksteaterns hemsida