5 nov

Författarträff med Anna Takanen

Tid: tisdag 5/11 2019 kl. 18.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Sibeliussalen
Biljetter: 100 kr. Biljetterna kan köpas på nätet här, eller bokas på 08-545 212 00, förköp i biblioteket.

”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen”, säger Anna Takanen, som gör sin författardebut med Sörjen som blev.

Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige.

Kvar i Finland blev däremot hans bror Leevi, som många gånger funderade över varför Timo inte kunde finska. På Finlandsinstitutet intervjuas Anna Takanen av sin kusin, Leevis son journalisten Päivi Storgård.

Kvällen är ett samarbete mellan Finlandsinstitutet och Albert Bonniers förlag.