9 mar

Författarträff med Saara Turunen

Tid: Måndagen den 9 mars 2020 kl. 18.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Info: 08-545 212 00
Biljetter: studenter 50 kr, övriga 100 kr. kan köpas på nätet eller bokas på 08-545 212 00, förköp i biblioteket. OBS! Vänligen visa ditt studentkort i samband med biljettkontrollen ifall du köper en studentbiljett.

Saara Turunen är aktuell med romanen Sivuhenkilö som nu publiceras i svensk översättning med titeln Sidopersonen. 

Saara Turunen (f. 1981) är verksam både som författare och regissör. Turunens verk behandlar teman som kön, femininitet och konst. Turunen har gjort en karriär som pjäsförfattare, och hennes pjäser har översatts till flera språk och spelats runt om i världen.

Turunens debutroman, Rakkaudenhirviö, tilldelades Finlands största dagstidnings, Helsingin Sanomats, litteraturpris. Hennes andra roman, Sidopersonen (Sivuhenkilö, 2018) utkommer nu på svenska. Sidopersonen följer en anonym författares liv under ett år. Romanen har väckt väldigt mycket diskussion i Finland om bl.a. maskulin dominans i litteraturkanon och konstkritikens betydelse och roll. Romanen kan också läsas som autofiktion, då Turunen har berättat att bakgrunden till Sidopersonen är en litteraturkritikers totala sågande av hennes första roman.

I samtal med översättaren Malin Kivelä.

Turné
Stockholm 9 mars
Norrköping 10 mars
Motala 11 mars