9 mar

Författarträff med Saara Turunen

Tid: Måndagen den 9 mars 2020 kl. 18.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Info: 08-545 212 00
Biljetter: studenter och Finlandshusbibliotekets vänner 50 kr, övriga 100 kr kan köpas på nätet eller bokas på 08-545 212 00, förköp i biblioteket. OBS! Vänligen visa ditt studentkort i samband med biljettkontrollen ifall du köper en studentbiljett.
Språk: svenska och finska
I samtal med författaren och översättaren av Sidopersonen Malin Kivelä.

Saara Turunen är aktuell med romanen Sivuhenkilö som nu publiceras i svensk översättning med titeln Sidopersonen. 

Saara Turunen (f. 1981) är verksam både som författare och regissör. Turunens verk behandlar teman som kön, femininitet och konst. Turunen har gjort en karriär som pjäsförfattare, och hennes pjäser har översatts till flera språk och spelats runt om i världen.

Saara Turunen föddes 1981 i finska Joensuu och är en etablerad regissör och författare. 2009 tog hon examen vid Teaterhögskolan i Helsingfors och har sedan dess skrivit ett flertal framgångsrika pjäser som översatts till flera språk och spelats på teater världen över. Med teaterkarriären i bakgrunden debuterade Turunen 2015 som romanförfattare med Rakkaudenhirviö. Romanen tilldelades flera priser, däribland Helsingin Sanomat Literary Prize som årligen delas ut för bästa finskspråkiga debutroman. 2016 tilldelades Turunen också Finlandspriset i författarkategorin. Finlandspriset delas årligen ut av undervisnings- och kulturministeriet till kulturellt verksamma personligheter.

Under 2018 publicerades hennes andra roman, Sivuhenkilö som nu också publiceras på svenska under titeln Sidopersonen. Romanen skildrar ett år i en debuterande författares liv där förväntningar krockar med en verklighet som går sin egen väg. Trots att romanens huvudkaraktär förblir anonym blir det snabbt klart att det rör sig om en ung kvinna. Saara Turunen skriver rakt och ärligt om den kvinnliga kreatörens dilemman och motgångar i det patriarkala samhället och skildrar genom huvudkaraktären den frustration och maktlöshet som kvinnan ofta ställs inför:
”Och ibland tänker jag: Om jag råkat vara en man som skrev om en annan man, hade min bok då lästs på ett annat sätt? Hade min könstillhörighet representerats ett slags konstant, normen, som man då inte ens hade behövt nämna? Och om kön och ålder hade kunnat förbises hade då något annat i verket avslöjats, något politiskt, något om tiden?”

Turunens roman har i Finland väckt diskussion om manlig dominans i litteraturkanon och om konstkritikens betydelse och funktion. Sidopersonen är likväl en roman om känslor i strid och om att inte finna sig i sitt eget sammanhang, om att vara en sidoperson. Samtidigt som den unga författarinnan tampas med motsägelsefulla känslor om jaget och jagets plats omringas hon av andras framgång. Samtidigt som systrar och vänner med stabila jobb gifter sig och bildar familj sover den debuterande författarinnan på den gamla fläckiga madrassen från barndomshemmet. Lägenheten har hennes pappa köpt:

”Jag har inte gift mig och inte fått barn, jag har inte ställt till med dop eller födelsedagsfester. Jag har suttit på oändliga mängder bröllop och dopfester och undrat varför jag är den som ska sitta och stirra på alla andras höjdpunkter från bordet längst bort i hörnet. Händer det aldrig något i mitt liv? Men nu har det gjort det. Nu har jag rätt att skicka ut inbjudningskort och klä mig i festliga kläder.”

Trots att huvudpersonen aldrig nämns vid namn sugs läsaren in i en personlig och emotionell vandring i en nyanserad och mänsklig karaktär som inte längre vill identifiera sig som sidoperson. Romanen kan tolkas som autofiktion då Turunen tidigare berättat att inspirationen och bakgrunden till romanen kommer från en litteraturkritikers skarpa kritik gentemot debutromanen Rakkaudenhirviö. Sidopersonen är en vass samhällsskildring där vår tids djupgående debatter möter Saara Turunens ärliga och raka gestaltning.

Sidopersonen nominerades under 2019 till Tulenkantaja som årligen delas ut till det verk som anses ha potential till internationell framgång. Turunen nominerades också till Nuori Aleksis litteraturpris som delas ut av ÄOL, lärarförbundet för modersmål och litteratur. – Sandra Rydzkowski Laakkonen

Saara Turunen medverkar i Årets Selma på Göta Lejon den 8/3 https://www.selmastories.se/artikel/arets-selma-2020-deltagare/ och uppträder i Norrköpings stadsbibliotek 10/3 och Motala stadsbibliotek 11/3.