10 Okt

Författarträff och turné med Mikko Porvali

Tid: Tisdagen den 10 oktober 2017 kl. 18.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Info: 08-545 212 00
Fri entré.

I samtal med Liisa Paavilainen.

Författaren Mikko Porvali har skrivit flera böcker om den finska spionverksamheten på 40-talet. I boken Spionskolan skriver han om underrättelseskolan i Petrozavodsk (Äänislinna) som under fortsättningskriget utbildade krigsfångar i spionverksamhet.

Mikko Porvali (f. 1980) arbetar i Finland som brottsutredare hos polisen och har även haft internationella uppdrag inom finska försvarsmakten samt skrivit för flera tidningar. På Fischer & Co har han utkommit med böckerna Bakom Röda arméns linjer, som nominerades till Fack-Finlandiapriset 2011, och Bakom fiendens linjer (2015).

2017 är Mikko Porvali dubbelt aktuell på svenska. Under våren kom Spionskolan, historien om fortsättningskriget (1941–1944) då Finland utbildade åtskilliga ryska krigsfångar som antogs vara beredda att byta sida. Under utbildningen fick agenterna en ny identitet, och iklädda Röda arméns uniform skickades de till Sovjetunionen för att rapportera om vad de såg. Författarens farfar, Antti Porvali, arbetade som utbildare vid Spanarskolan i Onegaborg (Petrozavodsk) och boken baserar sig på dokument gömda av Antti samt vittnesmål om agentutbildningen.

Till sommaren släpps även En blå död, första delen i trilogin Karelen noir – en livsbejakande skildring av Finland under mellankrigstiden med förbudslagar, smuggling och gränslöst supande. En våldsam och fartfylld skröna i Arto Paasilinnas anda. Det finska inbördeskriget och den ryska revolutionen har nyss satt sin prägel. Spritsmuggling har blivit den viktigaste inkomstkällan längs den Finska vikens stränder och poliskommissarierna Jussi Kähönen och Salomon Eckert tar sig självsvåldigt an utmaningen att, med fara för sina liv, jaga organiserade smugglare.

Mikko framträder också på Ludvika Bibliotek den 9 oktober samt på Vagnhärads bibliotek i Trosa den 11 oktober.