15 jan - 29 mar

Fyra dagar av närhet – en posthumanistisk föreställning om måsar och människor

Finndrama presenterar:
Lunchläsning av Pipsa Lonkas Fyra dagar av närhet

Onsdag den 27 januari kl 12.00
Streamas live från Finlandsinstitutet

Intervju

Läsning

Fyra dagar av närhet är en föreställning om att leva i samexistens med djur som varken är vilda eller tama. Om att leva i samexistens med mänskligheten som både ger och tar. Om människan och måsen som oskiljbara delar av samma ekosystem. Ett ekosystem som är varken helt naturligt eller konstgjort.

Pipsa Lonka är en av Finlands viktigaste manusförfattare. Lonka har prisats flera gånger internationellt (bl.a. Prix Europa, Heidelberg Stückemarkt) och två gånger vunnit Lea-priset för bästa finländska pjäs.

Tidigare har Finndrama gjort en reading av Lonkas pjäs Den andra naturen/Toinen luonto.

Innan streamingen visas Pipsa Lonkas intervju med Anders Eriksson, direktör på Finlandsinstitutet. I intervjun ger Lonka en ingång till texten och dess innehåll.

Regi: Kimmo Tetri
Skådespelare: Malou Zilliacus, Sanna-Mari Patjas, Vega Persson, Per Burell
Längd: ca 1 timme
Språk: svenska
Översättare: Sofia Aminoff

Pjäsen har premiär på Teater Viirus i Helsingfors i regi av Susanna Airaksinen den 19/2 2021 och spelas fram till den 15/4 2021. Den digitala läsningen på Finlandsinstitutet är första gången texten presenteras till en publik. Översättning Sofia Aminoff. Läs mer på: https://www.viirus.fi/fyra-dagar-av-narhet/

Läs recensioner efter premiären:

“★★★★★” – Laura Kytölä, HS, 20.2.2021
“Och jösses, vad det är vackert. Helheten är storslagen, utsökt.” – Lasse Garoff, Svenska Yle, 24.2.2021
“Fyra dagar av närhet är ett utsökt konstverk” – Isabella Rothberg, HBL, 20.2.2021
“En andra hud åt pjäsen ger Lovisabon Markus Fagerudds utsökt fint exekverade och vackra kammarmusik, som omsveper allt som ett vårregn av toner.” – Egil Green, ÖN, 22.2.2021

 

FINNDrama – ett samarbete mellan Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern, UusiTeatteri, Turteatern,  Finlandsinstitutet, Svenska Regissörsförbundet och Dramalabbet presenterar och tillgängliggör finländsk dramatik genom läsningar av nya texter. Pipsa Lonkas “Fyra dagar av närhet” presenteras i samarbete med Kaveri-kollektivet.

Bild: Otto Donner