29 Nov

Galakväll – årets sverigefinnar 2019 utses

Tid: Fredagen den 29/11 2019 kl. 18-23
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Info: 08-545 212 00
Fri entré

Årets Sverigefinnar koras i direktsändning i SR P4 och på Sisuradio samt på webben svt.se/nyheter/uutiset. Programmet sänds även på SVT2 den 22 december 2019. En kväll med musik och underhållning av Dimitri Keiski med band och ståuppartisten Pamela Taivassalo Wikholm. Programledare är Virpi Inkeri, Sisuradio, och skådespelaren Cary Ylitalo. Programmet är på finska och svenska.
Kl. 18-19 mingel, kl. 19-20 radio- och tv-sändning, kl. 20-23 mingel och DJ

Se vinnarna här

Se de nominerade här

Sedan 2011 har Årets sverigefinnar korats av Sisuradio, SVT, tidningen Ruotsin Suomalainen och Finlandsinstitutet i Stockholm. Priserna delas ut till personer som har gjort betydelsefulla insatser för sverigefinskhet – de har lyft fram sverigefinska frågor som berört många, spridit glädje och kraft. I år delas även ett pris för livsverk ut för första gången! Utmärkelsen tilldelas en person som genom sitt mångåriga och ihärdiga engagemang haft stor betydelse för sverigefinnar.
Förra året utsågs diskuskastaren Daniel Ståhl till Årets unga sverigefinne och översättaren Janina Orlov till Årets sverigefinne.

Nominering av Årets sverigefinnar pågår fr o m 16 september fram till 6 oktober i kategorierna Årets sverigefinne och Årets unga sverigefinne. Alla är välkomna att nominera kandidater på sverigesradio.se/aretssverigefinnar
Årets sverigefinne – nomineringsblankett

Årets unga sverigefinne – nomineringsblankett

Årets sverigefinne och Årets unga sverigefinne utses av en jury som består av Anne Sseruwagi, kanalchef Sisuradio, Päivi Milanovic, redaktionschef/SVT Uutiset, Tapani Kekki, chefredaktör på tidningen Ruotsin Suomalainen samt Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet.

Den person som tilldelas Sisuradios pris för livsverk kommer att väljas ut av en extern jury som leds av Päivi Tompuri, fd kanalchef Sisuradio.

Årets sverigefinnar arrangeras i samarbete med Sisuradio Sveriges Radio, SVT, tidningen Ruotsin Suomalainen och Finlandsinstitutet i Stockholm.

www.sr.se/sisuradio

TIDIGARE PRISTAGARE
Årets sverigefinne
2018: Janina Orlov, översättare, Stockholm
2016: Anna Järvinen, musiker, Stockholm
2015: Jorma Kontio, travkusk, Enköping
2014: Asko Sahlberg, författare, Göteborg
2013: Kai Latvalehto, musiker, forskare och huvudrollsinnehavare i Mika Ronkainens film Ingen riktig finne, Uleåborg, Finland
2012: Anna Anu Viik, hemspråkslärare i finska, Visby
2011: Tanja Lorentzon, skådespelare, Stockholm
Årets unga sverigefinne
2018: Daniel Ståhl, diskuskastare, Stockholm
2016: Miriam Bryant, musiker, Stockholm
2015: Charissa Martinkauppi, pjäsförfattare, regissör, Boden
2014: Viktor Fors Mäntyranta, musiker och dokumentärfilmare, Göteborg
2013: Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, Stockholm
2012: Annika Hirvonen, miljöpartiets kommunfullmäktige i Sundbyberg
2011: Lina Puranen, kulturproducent, Stockholm

Programledarna Virpi Inkeri & Cary Ylitalo

Foto: Sammy Steen/Sveriges Radio