7 sep - 7 okt

Kalle Nio: Trick Brain

Utställningstid: 8 september – 7 oktober
Vernissage med performance ”The trick that cannot be explained” torsdag 7 september kl. 18
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis 10-18, ons-tors 12-18, fre-lör 11-15

Höstsäsongen på Finlandsinstitutets galleri inleds med utställningen Trick Brain av konstnären Kalle Nio. I sina utställningar och scenografier kombinerar Nio klassiska tekniker inom scenmagi med videoprojiceringar och teatraliska element.

Vi kan flyga med en jumbojet runt jorden och samtidigt ringa videosamtal via internet. Men ändå blir vi mer förvånade när en trollkarl hittar vårt valda kort ur en kortlek. Kalle Nios utställning handlar just om magins natur. Vad är ett magitrick egentligen? Vad är det som bygger illusionen kring magin?

I samband med vernissagen presenteras Nios och magikern Miika Pelkonens performance ”The trick that cannot be explained”. Pelkonen är Europamästare i kortmagi. Performancen utforskar essensen av magi genom att återskapa ett av de mest klassiska korttricken.

Kalle Nio (f. 1982) är trollkarl, konstnär och teaterregissör som arbetar med scentrolleri, nycirkus, film, installationer och visuell teater. Nios teatergrupp WHS är ett av de mest aktiva utomlands verksamma finska scenkonstkompanier. Nio blev magister i bildkonst från Bildkonstakademin i 2014. Hans verk har visats i mer än 30 olika länder. Parallellt med denna utställning medverkar Kalle Nio som videodesigner och scenograf för nycirkusproduktionen Kinema som under hösten turnerar i Sverige med Riksteatern.

Se mer: http://kallenio.com/

The Trick that cannot be explained. Foto: Kalle Nio.

Mer information & pressbilder:
Hilla Tuominen, kulturproducent
+46 736171203
hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se