10 mar

Performance Voyage 6

Vernissage: torsdag 10 mars 2016 kl. 18. Andreas Ribbung, Project Manager för Supermarket Art Fair, inviger utställningen.
Utställningstid: 11 mars – 9 april 2016

Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Läs mer på Facebook!

Finlandsinstitutets galleri förvandlas till en arena för högklassig performancekonst då verksamlingen Performance Voyage 6 med den finska konstnärsorganisationen MUU får sin världspremiär. Utställningen har temat Framtiden/Morgondagen och består av videoperformance av en rad finländska och internationella konstnärer, bl.a. Pia Sirén, Annika Dahlsten & Markku Laakso, James Duesing, Niko Skorpio, Johanna Reich och Willem Wilhelmus & Tomasz Szrama.

Med performance menar man bildkonst där konstnärens egen kropp ofta agerar som utgångspunkt. Gemensamt är att konsten framställs ”live” inför, eller utan, publik. Syftet är att få oss att se med nya ögon och att förnimma betydelser och förändringar i världen. I Performance Voyage 6 ser vi videoinspelningar av performance. Konstnärerna forskar tiden framför oss, arbetar fram förhoppningsfulla visioner eller dystopiska vyer om framtiden. Vilka förväntningar ställer vi på framtiden, vilka rädslor har vi inför den? Framtiden/Morgondagen kan betyda bokstavligen imorgon eller år 2050 likaväl som en tid och plats ofattbart långt borta. De kortare verken i samlingen visar förändringar och får oss att känna undran, medan de längre verken öppnar nya världar långsammare och får publiken att leva sig in i ögonblicket. De deltagande konstnärerna valdes bland öppna ansökningar av en jury bestående av Annette Arlander, konstnär och professor, Juha-Heikki Tihinen, curator i Stiftelsen Pro Artibus, och Timo Soppela, direktör för konstnärsorganisationen MUU.

Performance Voyage är ett internationellt projekt som drivits av konstnärsorganisationen MUU sedan 2011. Avsikten är att spara och dokumentera performancekonst som annars endast kan upplevas i ögonblicket så att konsten får ett liv också efter själva framställningen. Den sjätte utgåvan av Performance Voyage startar sin världsturné i Stockholm och kommer att visas runt om i världen, t.ex. i Tyskland, Italien, Kanada och USA.

Konstnärsorganisationen MUU grundades 1987 och har 650 medlemskonstnärer i Finland samt två gallerier i Helsingfors. Organisationen arrangerar bl.a. utställningar, koncerter och performance med både finländska och internationella konstnärer och kuratorer.

 

Konstnärer och konstverk:

Caroline Blais (CAN): Étoiles
Annika Dahlsten & Markku Laakso (FIN): Jump in
James Duesing (USA): Gray Elegy
Roberto Fassone (ITA): Ball Don’t Lie
Rick Fisher (CAN): Arcadia
Andrew de Freitas (BRA): Hội An
Magda Gebhardt (FRA): Atlas
Patricija Gilyte (GER): Tri-Galaxian L4116 (3rd part of the trilogy)
Stefan Hurtig (GER): Double Make-Up, or Faces in the Wild
Henri Hütt (EST): The moment of now
Linda Lenssen (NL): Limitations of the Unlimited
Michael Mallis (USA): The Great Flood
Roberta Orlando (ITA): Come Out Italy, Come Out!
Johanna Reich (GER): App of Existence (Portrait of the future artist)
Pia Sirén (FIN): Kukkuu
Niko Skorpio (FIN): Feedback: I<3U
Willem Wilhelmus & Tomasz Szrama (FIN): O

 

Mer information & pressbilder:

Hilla Tuominen, kulturproducent, Finlandsinstitutet
+46 73 61 71 203, hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se

Timo Soppela, direktör, konstnärsorganisationen MUU
+358 9 625 972, director@muu.fi