5 feb

KUSTAA SAKSI – FÖRSTA SYMPTOM– VERNISSAGE & DESIGN TALK

Kustaa Saksi – Första symptom
6 februari – 2  mars 2019

Tisdag 5 februari 2019 kl 17-20

kl 17-18 Design Talk: Konst, hantverk och hållbar utveckling, med Kustaa Saksi, Bella Rune (Konstfack) och Arianna Funk (Studio Supersju) modererat av Daniel Golling (ArkDes). OBS! På engelska!
Anmäld dig här till Design Talk!
kl 18-20 Vernissage av Första symptom

Finlandsinstitutets galleri
Snickarbacken 4, Stockholm
tis – ons 11-18, torsdag 11-17,  fre-lör 11-15

Kustaa Saksi presenterar i utställningen Första symptom sex unika gobelänger tillverkade med vävtekniken Jacquard. Verken är inspirerade av såväl vetenskapliga undersökningar som personliga upplevelser av migrän och resulterar i en mångfacetterad gestaltning av den oförutsägbara kroniska sjukdomen.

”Jag har lidit av migrän under den största delen av mitt liv; det första anfallet som jag minns inträffade när jag som sjuåring var på väg hem från skolan. Jag hade lånat en hög med serietidningar från min kompis och längtade efter att få läsa dem på mitt rum när det hände: mitt synfält fylldes av ett strålande och skimrande ljus. Ljuset utvidgades till en enorm skimrande cirkel med skarpa konturer som löpte sicksack i strålande gula och gröna färger.”

Försymptom, aura, smärtfas, återhämtning – migränens olika faser, gestaltade i Saksis verk, är påverkade av ornamentik från en mängd olika källor: från naturen själv, vetenskapliga illustrationer och Tribal Art till black metal-motiv. Han har valt vävtekniken och materialen för att framhäva migränens karaktär och för att accentuera den helande förmåga som konstverken, i dess egenskap av taktila och milda konstruktioner, besitter.

Saksi har tillbringat de senaste sju åren vid TextielLab under Het Nederlandse Textielmuseum i Nederländska Tilburg, där han har utvecklat vävtekniker, experimenterat med material och hittat sin egen unika vävprocess som han beskriver som ”action-painting med varp och inslag”.

Kustaa Saksi (f. 1975) är en mångdisciplinär textilkonstnär som bor och verkar i Amsterdam, Nederländerna. Saksi har ställt ut sina verk på museer världen över, inklusive Victoria & Albert Museum, Cooper Hewitt Museum, San Jose Museum of Art, TextielMuseum, Museo Poldi Pezzoli, Kunsthall Stavanger och Helsinki Kunsthall. Han har haft separatutställningar på gallerier i New York, London, Hong Kong, Taipei, Bryssel, Helsingfors mm.

Design talk: Konst, hantverk och hållbarhet
Hållbarhetsfrågor har fått en mer framträdande roll inom design- och konstvärlden idag och påverkar t.ex. motiv, materialval, produktionsförhållanden, föremåls livslängd och transporter. Medan många konstnärer utgår från traditionella hantverkstekniker i sin konst har konsthantverk och hantverkskunnande fått ett uppsving över lag i samhället. Efterfrågan på lokalt och hantverksmässigt producerade varor ökar, samtidigt som vi lever i en tid med snabb konsumtion och massproduktion.

Den finländske konstnären Kustaa Saksi använder sig av den traditionella franska vävtekniken Jacquard när han skapar sina gobelänger. Den svenska vävgruppen Studio Supersju bestående av sju textilkonstnärer vill modernisera vävningen med fokus på inredning och hållbarhet.

Hur förhåller sig konstnärligt skapande och hantverkskunnande till dagens konsumtionssamhälle och möjligheterna att skapa en hållbar framtid? Varför väljer konstnärer att arbeta med traditionella hantverkstekniker? Hur lätt är det att arbeta hållbart som konstnär och formgivare?

En diskussion med Kustaa Saksi, Bella Rune, konstnär och professor på Konstfack och Arianna Funk, vävare och grundare av vävgruppen Studio Supersju. Modererat av Daniel Golling, kurator på ArkDes. OBS! På engelska! Anmäld dig här till Design Talk!

Utställningen och design talk är en del av Stockholm Design Week 2019  program. 
Utställningen stöds av Centret för konstfrämjande i Finland.

Mer information & pressbilder
Elina Ylhäisi, programansvarig (kultur), 076 948 00 09
elina.ylhaisi@finlandsinstitutet.se
Instagram: Finlandsinstitutets_galleri