19 nov

LITTERATURAFTON MED SAMFUNDET SVERIGE-FINLAND

Tid: Tisdag 19/11 2019 kl. 17.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Fri entré!

Litteraturprofessor Ebba Witt Brattström samtalar med ambassadör René Nyberg  och teaterregissören Eva Odrischinsky, aktuella med böcker om sin judiska bakgrund.
Presentation av delar av årets utgivning av litteratur på svenska från Finland, samt förstås – bokutställning och boklotteri.

René Nyberg (f. 1946) är aktuell med boken Sista tåget till Moskva – en berättelse om i första hand modern Fanny och om hennes kusin Mascha och om att leva ett judiskt liv i Helsingfors, Riga och Moskva under 20-, 30- och 40-talen. Faktum är att modern förteg sin judiska bakgrund under större delen av René Nybergs barndom. Varför det?

Eva Odrischinsky (f. 1953) teaterarbetare och numera Jerusalembo, är aktuell med den självbiografiska boken Som alla andra – min judiska familj och jag. Att hennes familj var såväl judisk som finsk- och svensktalande var givet, ändå tonade hon länge ned sin judiska bakgrund. Varför? I boken diskuterar hon bland annat detta – att växa upp i en minoritet inom en annan minoritet.

Ebba Witt Brattström är professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

Utöver detta: samfundets Elin Claeson Hirschfeldt, presenterar ett urval titlar ur årets utgivning; i år har bland andra Kjell Westö, Merete Mazzarella, Ulrika Nielsen och Anna Takanen skrivit nya böcker.

Som alltid finns det möjlighet att delta i ett boklotteri där ni har chansen att gå hem med några av årets bästa böcker.

Möjlighet att köpa kaffe, vin och smörgås i pausen.

Välkomna!

Fri entré.

I samarbete med Samfundet Sverige-Finland.