15 mar - 22 apr

Meeri Koutaniemi: Efter ondskan

Utställningstid: 16 mars – 22 april 2017
Vernissage: onsdag 15 mars 2017 kl. 18
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis 10-18, ons-tors 12-18, fre-lör 11-15, stängt under påsk 13-17 april 2017

Meeri Koutaniemi är en av de mest intressanta fotojournalister just nu enligt Time Magazine 34 Voices From Around the World.

Vad händer efter en omvälvande vändpunkt i livet? Kan ondska förlåtas?
Kiasma, museet för nutidskonst i Helsingfors, producerade i höstas en omfattande utställning av Meeri Koutaniemi, en av Finlands främsta fotografer och journalister. Utställningen Efter ondskan handlar om överlevnad och bygger på det forskningsarbete som Koutaniemi tillsammans med producenten Arman Alizad gjorde för en tv-dokumentärserie. En del av utställningen visas nu i Finlandsinstitutets galleri som Koutaniemis första utställning i Sverige. Den lyfter fram människor som har gått igenom en mycket svår upplevelse, men som inte har accepterat en roll som offer. Tvärtom har de blivit aktiva i samhället och i sina egna gemenskaper. Med en bildlig historia om Elizabeth Nkere från Narok, Kenya lyfter Koutaniemi fram hur en individs agerande mot kvinnlig könstympning kan skapa förändring.

Koutaniemi har under sin karriär arbetat i cirka 50 olika länder. I sitt arbete som fotograf och journalist fokuserar hon på samhälleliga fenomen och frågor om identitet. ”Jag är fascinerad av komplexiteten och möjligheterna med mänskligheten, och att finna en mening i likheten av människors förhoppningar och rädslor.” Genom att lyfta fram individer som rest sig för att göra motstånd mot det fysiska och strukturella våld och den diskriminering de har fått uppleva skildrar Koutaniemi berättelser om mod, uthållighet och världen i förändring.

Obs! I utställningen finns fotografier som kan upplevas som obehagliga eller chockerande.

_________________________________________________________________

Meeri Koutaniemi (f. 1987) är en finländsk fotograf, journalist och dokumentärfilmare. Koutaniemi har vunnit pris i många internationella tävlingar. Koutaniemi är känd även som medlem i fotografkollektivet 11. Koutaniemi har studerat fotojournalism, mediakultur och social antropologi vid Tammerfors universitet.

Bild: Finnish National Gallery_Petri Virtanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer information och pressbilder:

Hilla Tuominen, kulturproducent
hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se
073 6171203