19 okt - 11 Nov

Minna Palmqvist: No Body Park

Utställningstid: 20 oktober – 11 november
Vernissage torsdag 19 oktober kl. 18  Program för Design Talk kl. 17.00-17.50
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis 10-18, ons-tors 12-18, fre-lör 11-15

Modeskaparen och konstnären Minna Palmqvist (f.1980 i Jomala, Åland) använder mode som ett sätt att diskutera och utforska branschens och omvärldens syn på kvinnan och kroppen. I sin arbetsserie Intimately Social, som startade som hennes examensarbete från Konstfack 2007, har hon genom kollektioner och konstinstallationer utforskat krockarna som uppstår mellan verklighetens kroppar och de ideal och normer vi lär oss eftersträva och gör allt för att passa in i.

2015 presenterade Palmqvist projektet No Body på Färgfabriken i Stockholm – en serie på fem skräddarbyster som alla fått form från någon av alla problem kring hur vi pratar om och behandlar kvinnors kroppar i samhället. Genom att omforma det redskap som står till grund för de kläder en kläddesigner skapar vill Palmqvist väcka tankar och diskussioner bland åskådarna, samtidigt som hon vill undersöka vart hennes klädskapande kan ta vägen om hon arbetar på en docka med en annan form än hon är van vid.

För Finlandsinstitutet skapar Minna Palmqvist en organisk skulpturpark av ballonger, dockor och videoprojektioner, samt skulpturala fragment av kläder. Utställningen fungerar som en experimenterande formstudie som föredrar asymmetri och personlighet framför perfektionism.

Palmqvists arbete har visats i flertalet internationella utställningar med tema mode och konst, bland annat i The Future of Fashion is Now på  Museum Boijmans van Beuningen i Rotterdam 2014 och Utopian Bodies på Liljevalchs 2015. Sommaren 2017 medverkade Palmqvist i utställningen For Fashion’s sake på konstmuseet EMMA i Esbo, samt i utställningen Identitet / Identiteetti / Identity på MEKEN Konsthall i Smedjebacken. Palmqvist har studerat beklädnadsformgivning i Åbo, samt på textila institutionen på Konstfack i Stockholm och jobbar nu även som konsult för stora modeföretag.

http://www.minnapalmqvist.com/

Mer information & pressbilder:
kulturproducent Hilla Tuominen, 073 6171203, hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se