7 maj - 9 maj

NY FINSK FILM: Marias paradis (Marian paratiisi 2019)

Tid: torsdag den 7 maj kl. 18.30, lördag den 9 maj och söndag den 10 maj kl. 14.00
Plats: Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
Biljetter: 90 kr, boka på Zitas hemsida eller ring 08-23 20 20 (p g a coronakrisen säljer Zita nu inte mer än 45 biljetter i salongen, och enbart onumererade platser så att ni kan sprida ut er.)
Filmen går även på turné i Sverige: se hela turnéschemat.
Genre: Drama
Regi: Zaida Bergroth
Manus: Anna Viitala, Jan Forström
I rollerna: Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Jan Korander
Längd: 111 min

Trailer med engelskspråkig textning.

 

1920-talet, Karleby. Den karismatiska och änglalika Maria Åkerblom (Pihla Viitala) leder sin förföljda sekt till Helsingfors, där de tar en mellanetapp i en vacker villa, Villa Toivola. Om nätterna faller Maria i trans och predikar om budskap som ängeln förmedlar via henne. En av Marias allra mest hängivna följare är den trofasta tonåringen Salome (Satu Tuuli Karhu). Men vad gömmer sig egentligen bakom Marias magnetiska och tilldragande skal?

Marias paradis är en stark berättelse om kärleken samt dess kraft och farlighet. Filmen är baserad på verkliga händelser.

Maria Åkerblom (1898-1981) var en väckelsepredikant som samlade kring sig en egen kult. Maria, som hade växt upp i fattiga förhållanden, fick snabbt många följare, men även motståndare. Hon dömdes till 15 år i tukthus för mordförsök och mened. Åkerblom flydde tre gånger från fängelset, vilket även hamnade i löpsedlarna. Allt som allt satt hon åtta år i fängelse och efter det flyttade hon till Villa Toivola i Mejlans i Helsingfors.

Marias paradis är regissören Zaida Bergroths fjärde långfilm.
https://www.ses.fi/en/interview-with-zaida-bergroth-i-love-to-get-out-of-my-head/