14 Sep - 17 Sep

Ny finsk film på Zita och på turné: Miami

Finlandsinstitutet visar ny finsk film på Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37. För biljetter ring 08-23 20 20 eller gå in på www.zita.se (90 kr). Obs! Bokade biljetter ska hämtas ut senast dagen innan föreställningen. Icke uthämtade biljetter släpps åter till försäljning på föreställningsdagen.
Filmerna går även på turné i Sverige, läs mer nedan.

Torsdag 14 september kl. 18.30, lördag 16 september och söndag 17 september kl. 14.00
OBS! Nya visningstider i Stockholm: torsdagar, lördagar och söndagar.

Regi: Zaida Bergroth, längd: 119 min, huvudroller: Krista Kosonen, Sonja Kuittinen, genre: drama. Språk: finska med svensk text

Zaida Bergroths film Miami handlar om Angela och Anna. De är systrar, men de har inte vuxit upp tillsammans. Angela (Krista Kosonen) är en glammig show-dansare medan den 19-åriga blygsamma Anna (Sonja Kuittinen) kommer från en småstad och försöker ännu hitta sin plats i världen. Anna kan inte motstå sin fascinerande syster utan glittret, glamouren och Angelas karisma drar in Anna. Angela lockar med sig Anna på en dansturné som ska föra dem till dunkla scener och neonljusfyllda klubbar. Livet är roligt med den och spralliga och lyskraftiga Angela men det som Anna inte vet är att Angela egentligen befinner sig i en väldigt svår situation. Angelas förflutna vill inte släppa taget och det tar inte länge förrän turnén blir en flyktresa. Regissören beskriver det som att filmen byggs runt en fråga som hon har funderat mycket på: hur ska man älska en person som är lyskraftig och stärkande men samtidigt ansvarslös och farlig?

Miami är den prisade regissör-manusförfattaren Zaida Bergroths tredje långfilm. Bergroths tidigare filmer Den goda sonen (Hyvä poika, 2011) och Pojkarna från Skavaböle (Skavabölen pojat, 2009) blev väldigt framgångsrika, särskilt Den goda sonen som visades på över 50 festivaler. Tematiskt är Miami inte ett långt steg för regissören från hennes tidigare filmer. Centrala teman är även i denna film komplicerade, förvrängda familjeförhållanden och att söka (eller förlora) en egen identitet. Zaida Bergroth, tillsammans med Jan Forsström, är manusförfattare för Miami.

Miami hade sin internationella premiär på Toronto internationella filmfestival, som en del av Contemporary World Cinema-programmet. Filmen går som bäst även på finska biografer, och har efter bara några veckor samlat över 35 000 åskådare. Filmen har fått ytterst goda recensioner i sitt hemland Finland.

Huvudstadsbladet ****

”Miami hör till den glädjande nya vågen inom finsk film som görs av kvinnor och handlar om kvinnor”

Helsingin sanomat ****

”Det är precis denna typ av mod som den finska filmen behöver”

 

Filmturnén:

14 september: Stockholm (Zita)

16 september: Stockholm (Zita)

17 september: Stockholm (Zita), Malmö (Panora), Fagersta (Fokets Hus), Luleå (Folkets Bio)

19 september: Örebro (Roxy)

20 september: Norrköping (Cnema)

21 september: Borås (Röda Kvarn), Göteborg (Bio Roy)

23 september: Surahammar (Surateatern), Norrköping (Cnema)

24 september: Västerås (Elektra) + 4-5 oktober!

27 september: Eskilstuna (Rio) – regissörsbesök!

28 september: Uppsala (Fyrisbiografen) – regissörsbesök!

1 oktober: Umeå (Folkets Bio)

2 oktober: Skövde (Odeon)

3 oktober: Märsta (Biokällan)

 

 

Intresserad av finsk film? Följ oss på Facebook , Instagram och på Twitter !