7 okt

Paneldiskussion: Eget rum och egna pengar – om att bryta mönster som kvinnlig konstnär

Tid: 7.10 2019 kl. 18.00
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Sibeliussalen
Fri entré! 
Mer information: 08-545 212 00

Den nya kvinnan vid sekelskiftet 1900 gjorde det möjligt för flera kvinnliga konstnärer att slå sig fram i världen. De bröt mot invanda könsroller för att skapa sig en framtid som konstnärer och författare på egna villkor och med egna pengar.

Ellen Thesleff (1869–1954) blev känd i sin samtid och kunde leva på sitt expressionistiska måleri. Hon klippte håret kort, använde ibland herrkläder, och umgicks med Mina Loy som skrev det första feministiska manifestet.

Hildur Hult (1872–1904) fick flera prestigefyllda uppdrag och kunde som ung kvinnlig konstnär sätta avtryck i en värld dominerad av män. Hon inspirerades av John Ruskins och William Morris idéer kring Arts and Crafts.

Författaren Sally Salminen (1906–1976) gjorde en klassresa från småbrukardotter, till hembiträde i New York för att sluta som hyllad romanförfattare.

Vilken var drivkraften för dessa kvinnor och vilket var priset för eget rum i en tid då konstvärlden dominerades av män? Svenska Litteratursällskapet i Finland och Appell förlag bjuder in till en diskussion med Hanna-Reetta Schreck, Magdalena Gram och Ulrika Gustafsson, som alla skrivit biografier om de tre konstnärskvinnorna från sekelskiftet 1900.

Diskussionen bottnar i följande verk: Jag målar som en gud. Ellen Thesleffs liv och konst av Hanna-Reetta Schreck, Hildur Hult – Konstnärslöfte i allkonstens tid av Magdalena Gram och Anne De Geer, och Min ljusa stad – Sally Salminens liv och författarskap. Samtalet modereras av Ulrika Knutson.