19 mar - 18 apr

Riitta Ikonen & Karoline Hjorth: Eyes as Big as Plates

Utställningstid: 20 mars – 18 april 2015
Vernissage torsdag 19 mars 2015 kl. 18-19
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm 

Eyes as Big as Plates är ett pågående samarbetsprojekt mellan den finsk-norska konstnärsduon Riitta Ikonen och Karoline Hjorth. Projektet började som ett lekande med den nordiska mytologins olika karaktärer och utvecklades sedan till ett kontinuerligt försök att finna den moderna människans tillhörighet till naturen. Projektet produceras i samarbete med pensionerade jordbrukare, fiskare, zoologer, operasångare, hemmafruar, konstnärer, akademiker och en 90-årig fallskärmshoppare. Sedan 2011 har konstnärerna porträtterat seniorer i Norge, Finland, Island, Färöarna, England, Frankrike och USA, samt Sverige och Japan som tilläggs på listan under våren 2015.

Med inspiration i romantikens hyllning av fantasin presenterar varje porträtt en ensam figur i ett landskap, iklädd i omgivningens element, som varken markerar tid eller plats. Här fungerar naturen både som innehåll och kontext: karaktärerna bebor bokstavligen landskapet bärande de skulpturer de skapar med konstnärerna. Bildernas framställning vidare involverar en viss kollision av temporalitet: fotografiska ögonblickens flyktighet, den mera ”mytiska” tiden som skapas innanför bilden samt deltagarnas mentala övergångsperiod när de blir ett med sin skulptur och den omgivande naturen. Som aktiva deltagare i vårt samhälle uppmuntrar dessa seniorer till en omvärdering och en återupptäckt av en demografisk grupp som ofta stämplas som marginaliserad eller som även beskrivs genom stereotypiska klichéer. Det är i ljus av detta som projektet strävar till att utveckla nya perspektiv på uppfattningen om vår egen identitet och tillhörighet.

I anslutning till utställningens vernissage på Finlandsinstitutet den 19 mars 2015 kommer konstnärerna att skapa ett nytt verk i samarbete med äldre människor bosatta i Stockholm. Berättelser och dräkter ur teamets äventyr presenteras i samband med utställningen, vilket ger publiken en inblick i själva processen och en möjlighet att uppleva projektet på ett djupare och mer personligt sätt.

Utställningen har fått mycket synlighet i olika sammanhang, här finns en länk till en artikel i Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/evelyne-politanoff/eyes-as-big-as-plates-the_b_4627727.html

För mer information och pressbilder, vänligen kontakta institutets kulturproducent Hilla Tuominen, hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se , 08 545 212 03.

Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, 11183 Stockholm, +46 8 545 212 00
Öppettider tis 10 – 18, ons – tors 12 – 18, fre – lör 11 – 15