12 apr

Författarträff: Emmi Itäranta på Science fiction bokhandeln

 

Tid: Tisdagen den 12 april 2019 kl. 17.30
Plats: Science fiction bokhandeln, Gamla stan, Västerlånggatan 48
Info: 08-545 212 00
GRATIS inträde, först till kvarn gäller

”Kommer vi minnas vatten?”

Rent vatten – hur behandlar vi det, hur kommer vi se det i framtiden, och hur skriver vi om det? Finlandsinstitutet och Science fiction bokhandeln bjuder in till en diskussion om vattnet och miljöns roll i dystopier med Emmi Itäranta, prisbelönad författare, och Alva Markelius, science fiction-fantast, hållbar utvecklingsstudent och engagerad i miljö- och klimatfrågor genom bland annat Fältbiologerna och Greenpeace.

Klimatförändringar och vattenbrist är heta frågor i vår tid, och har en lång historia i eko-medveten science fiction. Vare sig framtiden plågas av torka eller översvämningar, med visioner av högteknologiska lösningar eller överlevnadskamp för de mest grundläggande resurserna, kommer tillgången på vatten ha en enorm påverkan på vår framtid och alla kommande konflikter.

”Det skrämmer mig ibland att se på nyheterna, eftersom det som visas är de skräckscenarier som jag själv målat upp i mina dystopier” – Itäranta i intervju med finska Aamulehti

Emmi Itäranta är en finländsk författare, som utbildat sig och utvecklat sitt författarskap i Storbritannien, och vattnet flödar genom hennes lyriska författarskap. Hennes debutroman Minnet av vatten (orig. Teemestarin kirja) följer unga Noria som ska bli temästare i en framtid skakad av vattenkrig. Miljön, ett framtida varmt och uttorkat Lappland, där sötvatten och hela plastdunkar hör till de dyrbaraste tillgångarna, utgör en effektiv och obehaglig påminnelse om en framtid som mänskligheten för tillfället rör sig mot.

“A deceptively tranquil examination of a world of dust and ashes where the tenacious weed of hope still survives” – Publishers Weekly om Minnet av vatten

Filminspelningarna för filmatiseringen av Minnet av vatten kommer att inledas hösten 2019. Enligt regissören Saara Saarela kommer detta att bli Finlands första gröna filmproduktion.

Itärantas andra roman är The City of Woven Streets, som utspelas i en värld fylld av hemligheter och klasskillnader, där vågorna ständigt gnager och tär. För tillfället arbetar hon med sin tredje roman, som kommer att utspela sig mestadels i rymden och där framtiden för mänskligheten ter sig något mer hoppfull.

Emmi Itäranta är också på författarturné, och kan ses i Eskilstuna 9/4 och i Upplands Väsby 10/4.

Bild: Amazon