3 dec - 7 dec

Skogsjätten (Metsäjätti 2020)

OBS! Med anledning av de skärpta reglerna för allmänna sammankomster kommer Skogsjätten-visningar på Zita den 3, 5 och 6/12 flyttas fram till ett än så länge obestämt datum.

Om du redan har köpt biljetter, se här hur du ska göra: https://zita.se/tillfalligt-stängt

När det gäller våra andra visningar runt om i landet, kan du kolla gärna med din lokala biograf så får du aktuell information om visningarna.

Ta hand om er och så ses vi på bio när dörrarna öppnas igen!

Drama, 88 min.
Regi: Ville Jankeri
Manus: Ville Jankeri, Timo Turunen
I rollerna: Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Anu Sinisalo, Tommi Korpela, Anna-Riikka Rajanen och Tomi Alatalo
Språk: finska med svensk textning
Trailer

Med befordran i sinnet tar Pasi (Jussi Vatanen) emot uppgiften att effektivera verksamheten på fanerfabriken i sin födelsetrakt. När Pasi träffar sin barndomsvän Janne (Hannes Suominen) på fabriken så försvåras dock saken. Återseendet leder till en resa färgad av heavymusik och politik. Innan fabrikens öde är klart så måste både vänskaper omvärderas och det förflutna konfronteras. Och mitt under allt detta bildar Pasi familj med Linda (Sara Soulié).

Filmens tema är högaktuell i Finland där storföretagens samhällsansvar har debatterats under hösten 2020, efter beskedet om stängningen av UPM:s pappersfabrik i Jämsä. Läs mer om filmen och kopplingen till verkliga händelser på Svenska YLE

Skogsjätten baserar sig på Miika Nousiainens succéroman med samma namn. I både romanen och filmen har heavymusiken en stor roll. Producenten Rimbo Salomaa berättar: ”Heavymusik och Metallica är en västenlig del av Nousiainens roman och vi ville förvara dessa element i filmen. Metallica framträdde i Tavastehus i sommar 2019 när filmens inspelning var på gång.” Salomaa gläds åt chansen: ”Det är fantastiskt att få ha en grupp i världsklass att framträda i filmen”.

Skogsjätten är regissör Ville Jankeris tredje långfilm.