, 27 sep

Spring inte ut i natten älskling – poesi & musik med Tua Forsström

Tid: 27/9 2019 kl. 18.30
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Biljetter: 150 kr. Kan köpas på nätet (klicka här) och bokas på 08-545 212 00, förköp i biblioteket.

“Varför hon som var så liten, varför inte jag.”― Tua Forsström, Anteckningar

Poesi möter musik i en sammanställning av Annemarie Åström, Annika Palm och Tua Forsström. Tua Forsström och hennes översättare Jyrki Kiiskinen läser upp dikter och samtalar på svenska och finska. Dikter ur Tuas Anteckningar går i dialog med prosadikter ur Jyrkis verk Kiiskiset, som översatts till svenska av Tua enkom för den här kvällen.

Tua Forsström är en av Nordens främsta lyriker, och den mest prisbelönta finländska poeten av sin generation. År 1992 nominerades hon till Augustpriset med motiveringen: ”Tua Forsströms poesi är en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet.” I december i år inträder Tua Forsström i Svenska Akademien.

Jyrki Kiiskinen som översatt Tua Forsströms dikter till finska, har en produktiv karriär som författare till såväl prisbelönta diktsamlingar och romaner som barnböcker och journalistiska texter. Kiiskinen deltar också aktivt i den finländska samhällsdebatten om bland annat behovet av kultur och utbildning.

Annika Palm spelar både som solopianist och kammarmusiker. Hon har studerat utomlands vid Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris i Frankrike och Guildhall School of Music and Drama i London, och gjort sin magistersexamen vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.

Annemarie Åström är en mångsidig violinist som jobbar aktivt både som kammarmusiker, orkestermusiker och som lärare. Hon har studerat violin vid Sibelius-Akademin i Helsingfors och har slutexamen från både Musikhögskolan i Göteborg och Det Kongelige Musik Konservatoriet i Köpenhamn.

Tua Forsströms Anteckningar handlar om livet och språket på andra sidan av den avgränsning i tiden man inte vill korsa, ett barns död. Jyrki Kiiskinens nyutkomna verk Kiiskiset handlar om den lilla människans o/politiska engagemang för världen vi lever i idag, och om att förlora en förälder. Annemarie Åström och Annika Palm spelar verk av Claude Debussy, Clara Schumann och Kaija Saariaho.