, , 4 maj - 30 dec

Upptäck Finlandsinstitutets digitala kultur- och samhällsutbud

Vi på Finlandsinstitutet har med anledning av coronaviruspandemin ställt om vår verksamhet under våren i en mer digital riktning. Även om vårt hus är stängt fortsätter vi att förmedla finländsk kultur- och samhällsliv, om än i ett annat format. Följ oss gärna på vår hemsida och våra sociala medier för att ta del av det senaste vi har att erbjuda. Där tipsar vi även om spännande finländska digitala kulturevent och andra kulturinstitutioners program. Nedan hittar du exempel på vårt digitala kultur-och samhällsutbud och andra tips.

Vi ses digitalt i vår!

Designutställningen Wild at Heart – se vår videoguidning
Vi tar vårt konstgalleri hem till dig! Nu finns en videoguidning av vår design- och konstutställning ”Wild at Heart -A Collection of Modern Finnish Design and Art”. Utställningen ger en spännande inblick i finländsk samtidsdesign, vars formspråk karakteriseras av unik kreativitet, mod, och starka färger. Guidningen är på engelska.

Together Alone- stödjer konstnärer och internationella konstprojekt
Finlands kultur- och vetenskapsinstitut har initierar en gemensam projektutlysning, Together Alone, för att stödja internationella och innovativa konstprojekt med syfte att hjälpa konstnärer vars arbets- och utkomstmöjligheter påverkats till följd av COVID-19-epidemin.

Originella kvinnor- vårt tema för våren
Finlandsinstitutets program präglas under våren av temat ”Originella kvinnor” där vi vill visa på mångfalden av kvinnor och på olika betydelser av kvinnlighet. I maj månad visade vi bl.a. filmen Marias Paradis som utspelar sig i 1920-talets Finland och berättar om den karismatiska men manipulativa sektledaren Maria Åkerblom och hennes följare. Filmen är regisserad av den prisbelönta regissören Zaida Bergroth. Inför filmvisningen genomförde vi ett samtal med religionsforskaren Sofia Sjö om hur religion och kvinnor gestaltas på film. Den kan du ny se här.

Cineasterna – strömma finska filmer gratis med bibliotekets lånekort
Med strömningstjänsten Cineasterna och vårt bibliotekskort kan du se finska filmer på din egen dator. Helt gratis! Du kan välja bland ett hundratal spelfilmer, dokumentärer och barnfilmer. Filmerna är textade på svenska.

Låna böcker – nästan som vanligt
Bibliotekets böcker och tidskrifter kan du låna via institutets webbkatalog, telefon eller mail och hämta antigen på ditt lokala bibliotek eller på institutet i Take away-bokkassar. Eller varför inte låna e-böcker eller e-ljudböcker?

Videorummet – se guldkorn från tidigare event
I vårt videorum kan se våra evenemang från tidigare år. Se författarsamtal med Jörn Donner, Rosa Liksom och Sofi Oksanen, ett seminarium om ”Kvinnorna som tog över Stockholms kulturliv”, eller varför inte Kronprinsessan Victorias tal på seminariet ”Har vi plats för plast i en hållbar framtid?”

Digital Kulturnatt Stockholm- med finlandssvenska artisten Marey
Kulturnatt Stockholm genomfördes digitalt i år och Finlandsinstitutet med samarbetspartners bidrog med den finlandssvenska artisten Marey. Lyssna på hennes underbara låt ”Lagoon” i efterhand!

Finlandsinstitutets språkkurser – fortsätter digitalt
Våra språkkurser i finska flyttade ut från institutets lokaler och fortsatte i digital tappning under våren. Till hösten planeras språkkurserna att fortsätta på plats eller digitalt, beroende på läget.

Våra sociala medier – alltid först med det senaste
På våra sociala medier hittar du alltid vårt senaste utbud och tips om andra digitala kulturevent och kulturinstitutioners program i Finland och Sverige.

Följ oss på sociala medier!

Finlandsinstitutet på Instagram
Finlandsinstitutets galleri på Instagram
Ny finsk film på Instagram
Finlandsinstitutet på Facebook
Finlandsinstitutets bibliotek på Facebook
Ny finsk film på Facebook
Finlandsinstitutet på Twitter