23 apr - 23 jun

Ville Andersson

Utställningstid: 26 april – 3 juni 2016, förlängd t o m 23 juni 2016 (lör 4 juni stängt)
Vernissage: lördag 23 april kl. 18–18.30, i samband med A Finntastic Evening. Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum, inviger utställningen kl. 18.
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm

Se intervjun med Ville Andersson inför vernissagen i Finlandsinstitutets galleri!

Ville Andersson är en av dagens mest intressanta finländska konstnärer. Finlandsinstitutets galleri presenterar hans konst nu för första gången i Sverige. Utställningen visar ett representativt urval av Ville Anderssons konstnärskap efter år 2012 då han examinerade från Bildkonstakademin i Helsingfors. Utställningen fokuserar på hans iscensatta, dramatiska fotografier men innehåller också teckningar och målningar. Samtidigt ställer Andersson ut också på konstmässan Market Art Fair i Stockholm.

Ville Andersson (född 1986 i Pernå i sydöstra Finland) är en multikonstnär som arbetar med en mängd olika medier, som teckning, måleri och fotokonst. Hans konst visar stor teknisk skicklighet och bygger på spännande intertextuella referenser såväl till konsthistoriens och litteraturens traditioner som till populärkulturen. Med en sparsam färgskala och vita motiv skapar Andersson gåtfulla porträtt och situationsbilder som håller betraktaren i sitt grepp. 2015 tilldelades han ett av Finlands mest uppskattade konstnärspris, Årets Unga Konstnär.

Tidigare har Ville Andersson haft soloutställningar både i Finland och utomlands, t.ex. i Diesel Art Gallery i Tokyo och konstmässan ARCOMadrid. Hans konst har ställts ut i grupputställningar till exempel i New York, Berlin och Venedig. I Finlandsinstitutets galleri visas nu hans första utställning i Sverige.

www.villeandersson.com
https://helsinkicontemporary.com/artist/ville-andersson

Mer information & pressbilder:
Hilla Tuominen, kulturproducent, Finlandsinstitutet
+46 73 61 71 203, hilla.tuominen@finlandsinstitutet.se