4 feb - 15 feb

Wild at Heart – modern finländsk design och konst

Utställningstid: 5 februari – 4 april 2020
Vernissage och Design Talk 4 februari kl. 17-20
Finsk designfrukost – hållbar design och innovativa material 5 februari kl. 8-9.30

/för yrkesverksamma inom design och inredning. Anmäl dig här
Kuratorsrunda med Tero Kuitunen ons 5 februari kl. 16-17

Finlandsinstitutets galleri
Snickarbacken 4, Stockholm
tis – ons 11-18, torsdag 11-17, fre-lör 11-15

See english version here

Utställningen invigs av Finlands forsknings- och kulturminister
Hanna Kosonen.

Design- och konstutställningen ”Wild at Heart”, kuraterad av Tero Kuitunen, ger en spännande inblick i finländsk samtidsdesign, vars formspråk karakteriseras av unik kreativitet, mod, och starka färger. ”Wild at Heart” är en hyllning till den vilda humor och passion som vilar under ytan till finländsk design och kultur. De elva formgivarna arbetar djärvt i gränszonen mellan konst och design, med vilda hjärtan och öppna sinnen.

”Jag vill speciellt lyfta fram hur mångfacetterad finländsk formgivning är. Jag tycker att vi för närvarande lever i en designrenässans där människor rör sig mer fritt mellan olika kreativa områden”, säger kuratorn Tero Kuitunen.

Utställningen byggs upp kring tre olika teman. Raw Beaty fokuserar på materialdriven design och ett starkt visuellt formspråk. Mästersnickaren Antrei Hartikainens arbete är en modern hyllning till traditionella hantverkstraditioner, med verk som är såväl funktionella produkter, som rena konstverk. Fotografen och konstnären Sofia Okkonen granskar feminitet genom sitt starka visuella språk, medan Tero Kuitunen undersöker hur olika material, speciellt keramik, inbjuder till beröring. Klaus Haapaniemis magiska värld är fylld av influenser från finsk folklore och hans rikt detaljerade illustrationer smyckar både keramik och textilier.

Social Impact granskar hur design kan ta ställning och påverka samhället. Milla Vaahtera väcker nytt liv i glasblåsartraditioner, medan kläddesignern Tuuli-Tytti Koivulas klädkollektion berör problemen med plastavfall och ser nya möjligheter att (åter)använda material. I företaget Mifukos produkter kombineras finsk formgivning och kenyansk hantverkskonst med socialt ansvarstagande. Företaget sysselsätter kenyanska kvinnor på landsbygden och garanterar dem en självständig och trygg försörjning.

Lekfullhet och humor går som en röd tråd genom hela utställningen, men betonas särskilt i Wild Humor. Eero Aarnio är en de viktigaste finländska formgivarna vars arbete genom åren har präglats av unik kreativitet och konceptuellt mod. Teemu Salonen rör sig i gränslandet mellan skulptur och formgivning och hans rika och färggranna designspråk lånar element från pop-art, medan i Companys Aamu Song och Johan Olins arbete förenas en stark uppskattning för hantverkstraditioner med
tidlöshet och arbetsglädje.

Wild at Heart är en del av Stockholm Design Week 2020 och tillsammans med Finlands ambassad och Business Finland, genomförs sidoprogram kring utställningen. Wild at Heart är ett projekt initierat av Finlandsinstitutet i Berlin och genomförs i samarbete med Finlandsinstituten i Budapest, Tokyo och Stockholm. Utställningen har visats på Wiens designmässa och i Budapest under 2019 och fortsätter under 2020 från Stockholm till Tokyo och designmässan Habitare i Helsingfors.

Utställningen har förverkligats med stöd av Lapuan Kankurit och
Bolon.

Design talk: Design and Social Impact
Hur kan konst och formgivning påverka det omgivande samhället och
skapa förändring? Vilken roll spelar traditionella hantverkstekniker i dagens
formgivning? Hur ser socialt ansvarstagande ut inom designbranschen?
Företaget Mifuko sysselsätter kenyanska kvinnor på landsbygden och
kombinerar finsk formgivning och kenyansk hantverkskonst med socialt
ansvarstagande. Glaskonstnären och designern Milla Vaahtera vill med sitt
arbete förvalta och utveckla glasblåsningstraditionen i Finland och Sverige.
Hör mer om detta i ett samtal inför vernissagen av utställningen Wild at
Heart. Obs! Diskussionen är på engelska.

Medverkande: Milla Vaahtera, designer och konstnär; Mari Martikainen
designer och grundare Mifuko; Susanna Pettersson, överintendent
Nationalmuseum.
Moderator: Salka Hallström Bornold, biträdande chefredaktör Form Magazine
Mer information & pressbilder: Jaana Vikman, ansvarig samhällsprogram Finlandsinstitutet, jaana.vikman@finlandsinstitutet.se, 072-180306
Anmälan till Design talk