15 nov - 15 dec

YYY4: HALLGERÐUR HALLGRÍMSDÓTTIR, KATRI NAUKKARINEN & LINN PHYLLIS SEEGER

16/11 – 15/12 2018
YYY4: Hallgerður Hallgrímsdóttir, Katri Naukkarinen & Linn Phyllis Seeger

15/11 kl. 18 Vernissage och releasefest av YYY4
+Artist talk
+Livemusik: Lau Nau

Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm
Öppettider: tis 10–18, ons-tors 12–18, fre-lör 11–15
Fri Entré.

I samarbete med CFF – Centrum För FotografiMalongen/NKF – Nordic art association, Fotokonstnärernas förbund i Finland.

Finns det plats för den icke-iscensatta bilden inom konsten?

Katri Naukkarinen (f. 1984) är en konstnär som arbetar med fotografi i ett experimentellt utvidgat fält där hon undersöker världen genom sin lins: kameran följer med vart hon än går. Det som är meningsfullt kan finnas inom verkligheten runt omkring en, i åskådliggörandet av dess osynliga delar, i egna uppfattningar och reflektioner kring dessa. Den till synes lätta och enkla snapshot-metoden som Naukkarinen använder i sitt arbete är resultatet av åratal av inlärning och övervägande.

“Fotograferandet, liksom tillvaron, bör vara meningsfulla här och nu.” 

YYY

YYY är ett experimentellt fotografiskt zine* och ett utställningskoncept där Katri Naukkarinen är verksam som både konstnär och kurator. Varje nummer av zinet bjuder in två fotografiska tänkare för ett samtal om sidornas innehåll. Utgångspunkten för kurateringen av YYY är inte baserad på deltagarnas fotografier utan deras fotografering. YYY-konceptet vill stödja snapshot-genrens kontinuitet och det dagliga tänkandets plats inom fotokonsten, för deltagarna använder “oldschool” metoden där de hela tiden har kameran med sig och använder fotografering på ett utforskande sätt.

*zine är en förkortning av engelskans magazine, olika sorters media som är vanligtvis självständigt publicerad i konventionellt eller icke-konventionellt tidningsformat.

Det fjärde numret av YYY, YYY4, publiceras på vernissage av utställningen vid samma namn på Finlandsinstitutets galleri den 15 november 2018. Medverkande i detta nummer är, förutom Naukkarinen, konstnärerna Hallgerður Hallgrímsdóttir från Island och Linn Phyllis Seeger från Tyskland. Utöver YYY4-zinet presenterar utställningen verk av alla tre konstnärer.

Katri Naukkarinen 
Naukkarinens fotografier söker spår av symboliska skikt i relation till den omgivande verkligheten. Uttrycken av bestämd tid och rymd blir snarare abstrakta i hennes psykologiskt laddade bilder som närmar sig mänskliga tillstånd med både svart humor och melankoli. Naukkarinen har en magisterexamen i fotokonst från Aalto-universitetet i Helsingfors. Förutom fotografi har hon studerat estetik och konstfilosofi.

Hallgerður Hallgrímsdóttir
Mystiska landskap, spännande porträtt och dagliga situationer återupptäckta; Hallgerður fokuserar i sitt konstnärliga arbete på fotografiska mediet. Med en känsla för redigering skapar hon serier med bilder som hon har hittat såväl som hennes egna. Dessa ovanliga bilder återuppfinner sig i sitt nya sammanhang och talar inte bara om vad som är avbildat i bilden utan, nästan viktigare, om själva fotograferandet.

Linn Phyllis Seeger
Seegers fotografiska arbete undersöker korrelationen och samspelet mellan människan och ställen, speciellt reflekterande om geografiska utopier, moderna myter och minne. Landskap, ansikten och det vardagliga agerar som jämna kombattanter mot att glömma. Alienation, delokalisering och det mänskliga behovet att skapa platser som överstiger verkliga levnadsmiljöer är allmänt förekommande motiv i Seegers arbete.

Om samarbete

Processen kring YYY är en påminnelse om styrkan av samarbete. Den största kreativiteten kan faktiskt finnas någon annanstans än där man förväntar sig att den finns. Den mytiska konstnärsfigur som arbetar självständigt bakom stängda dörrarna, historiskt vanligtvis en vit man, det ultimata geniet, är kanske inte slutligen det bästa exemplet på kreativitet.

Det finns många olika former av samarbete och kreativitet länkade till novembers evenemang: samarbete mellan de tre konstnärer i skapandet av YYY4; Naukkarinen arbetar på det konstnärliga residenset Malongen i Stockholm i november 2018 och letar efter nya samarbetspartners medan hon fortsätter med sina egna projekt; evenemanget och residensperioden är ett resultat av samarbete mellan CFF – Centrum För FotografiMalongen/NKF – Nordic art association, Fotokonstnärernas förbund i Finland och Finlandsinstitutet; artisten Lau Nau (Laura Naukkarinen) som spelar på vernissage av utställningen den 15 november representerar styrkan av systrarnas samarbete. Lau Nau är på residenset av Elektronmusikstudion, EMS under november månaden.

 

Mer information & pressbilder
Elina Ylhäisi, programansvarig (kultur), 076 948 00 09
elina.ylhaisi@finlandsinstitutet.se
Instagram: Finlandsinstitutets_galleri